25.05
2018

Paplašināšanās Baltijā - vai ir vērts un kā to izdarīt?

Interneta veikala izveide ir ieguldījums gan finansiālā, gan arī laika izteiksmē. Pēc milzīgas enerģijas ieguldīšanas interneta veikala izveidē daļa no tirgotājiem atslābst un domā, ka tālākai peļņas gūšanai pietiek ar to, ka veikala darbība ir tehniski nodrošināta. Tomēr praksē tas nav nemaz tik vienkārši. Tiem uzņēmējiem, kas vēlas savu darbību paplašināt, ir rūpīgi jāpārdomā daudzi nelieli un lielāki soļi, kas galarezultātā nosaka interneta veikala panākumus eksporta jomā.

Kādas valstis iekļaut savā paplašināšanās plānā un kādā posmā to darīt?
Paplašinot uzņēmumu Baltijā, kādu tirgu izvēlēties?

Lielākoties var izvēlēties kādu no diviem galvenajiem stratēģijas virzieniem. Pirmā stratēģija: vienlaicīgi pievērsties tikai vienam konkrētam tirgum, savukārt otrā stratēģija ir vērsta uz globālu paplašināšanos. Šeit ir jāizvērtē uzņēmuma piedāvāto preču/pakalpojumu īpatnības un resursu esamība. Ja tirgotājs piedāvā nišas produktu vai pakalpojumu, kas tiek tirgots angļu valodā izstrādātā mājaslapā un spēj atrast īsto mērķgrupu globālā līmenī, tad viņam nav nepieciešams īpaši pievērsties atsevišķiem tirgiem. Globālā stratēģija parasti ir piemērotāka lielajiem uzņēmumiem, kam salīdzinājumā ar mazajiem tirgotājiem ir ievērojami lielāki finansiālie un darbaspēka resursi.
Mazajiem uzņēmējiem iesakām sākt savas darbības paplašināšanu atsevišķos tirgos, iekarojot tos pakāpeniski pa vienam. Pat visa Baltijas tirgus vienlaicīga aptveršana var izrādīties pārāk liels izaicinājums, kas ne katram būs pa spēkam. Tāpat pastāv risks zaudēt fokusu, un rezultāti var izrādīties gluži atšķirīgi no sākotnēji gaidītājiem.

Cik ilgs laiks ir nepieciešams, lai tirgotājs jaunajā tirgū sāktu justies pārliecināti?
Laika resursu patēriņš, jauna tirgus iekarošanai

Vidējo laika rādītāju, protams, ir grūti nosaukt, jo viss ir atkarīgs no resursiem, interneta veikala plānošanas, piedāvāto preču un pakalpojumu sortimenta u.tml.Turklāt pieredze rāda, ka dažādi attīstības procesi informācijas tehnoloģiju jomā bieži vien aizņem vairāk laika nekā sākotnēji plānots, tādēļ tirgotājam ir jāapbruņojas ar pacietību. Procesa paātrināšanā būtiska nozīme ir resursiem - jo vairāk laika, enerģijas un līdzekļu ir iespējams ieguldīt, jo ātrāk norisēs process.

4 ieteikumi, ko būtu vērts ievērot eksporta jomā
1. Domēna paplašinājuma izvēle
Domēna izvēle

Izmantojot vietējo domēna paplašinājumu, ir ļoti grūti iegūt ārvalstu klientu uzticību. Pieredze liecina, ka cilvēki vairāk uzticas vietējai produkcijai vai labi pazīstamiem starptautiskiem uzņēmumiem. Tādēļ iesakām izveidot interneta veikalu ar tirgum atbilstošu domēna paplašinājumu. Piemēram, ja plānojat paplašināties Igaunijas tirgū, tad būtu vēlams izmantot paplašinājumu .ee vai starptautisko paplašinājumu .com.
2. Uzņēmuma nosaukuma nozīme
Uzņēmums Omniva

Veidojot interneta veikalu, būtu jāpievērš uzmanība arī uzņēmuma nosaukumam un tā tulkojuma nozīmei jaunajā tirgū. Ja uzņēmuma nosaukuma tiešais tulkojums vietējā patērētāja valodā neko nenozīmē, tad būtu vēlams izsvērt iespēju to lokalizēt. Piemēram, “Omniva” meitas uzņēmumam "Maksekeskus" (maksājumu centrs) Igaunijā ir ļoti skaidra nozīme, taču Latvijā un Lietuvā tiešā tulkojumā šāds vārdu salikums neko neizsaka.
3. Tirgus analīze
Tirgus analīze

Tirgi ir ļoti atšķirīgi - sākot no likumdošanas īpatnībām līdz pat norēķinu kārtībai. Risinājumi un paņēmieni, kas lieliski darbojas vietējā tirgū, ne vienmēr būs veiksmīgi arī kaimiņvalsts tirgū. Atverot interneta veikalu jaunā tirgū, ir no jauna jāizvērtē visi jautājumi, kam bija nepieciešamas atbildes sākotnējā interneta veikala veidošanas gaitā. Ja Baltijā 90% maksājumu tiek veikti ar bankas saišu (Bank link) starpniecību, tad, piemēram, Zviedrijā šāda sistēma absolūti nav populāra. Visu atšķirību apzināšanai ir nepieciešama iepriekšēja sagatavošanās un detalizēta potenciālā tirgus analīze.
4. Vietējā guru piesaistīšana
Darbinieku piesaiste

Noteikti iesaistiet savā komandā arī kādu vietējo cilvēku, kas labi pazīst tirgu, kultūru un Jūsu potenciālos klientus, t.i., vietējos iedzīvotājus. Papildus tirgus pazīšanai vietējie darbinieki varēs palīdzēt arī ar preču aprakstu, interneta veikala un mārketinga tekstu korektūru, jo tiem ir jābūt saprotamiem un relevantiem. Tiešais tulkojums vai tulkošanas pakalpojumu iepirkšana ne vienmēr ir labākais risinājums.
 

Atpakaļ uz galveno jaunumu lapu

Jaunumu saraksts

Biznesa klients Ieiet
Privāts klients Ieiet

Dzirnieku iela 24, Mārupe, LV-2167, e-pasts: [email protected], Info +371 27042424