12.10
2023

82% interneta lietotāju Latvijā pēdējā pusgadā ir iepirkušies internetā; iecienītākais preču piegādes veids - pakomāti

Vairāk nekā 90% Latvijas iedzīvotāju, iepērkoties e-komercijas interneta vietnēs, kā sev vēlamāko piegādes veidu izvēlas pakomātus, liecina sūtījumu piegādes loģistikas uzņēmuma Omniva sadarbībā ar “Gemius Latvija” veiktā pētījuma dati. Visbiežāk iedzīvotāji Latvijas e-komercijas vietnēs ir iegādājušies apģērbu, apavus un aksesuārus, sadzīves tehniku, kosmētiku un citus skaistumkopšanas produktus, kā arī gatavā ēdiena piegādes.

Pētījuma dati liecina, ka 82% aptaujāto interneta lietotāju Latvijā pēdējā pusgada laikā ir iepirkušies internetā. 87% aptaujāto 2023. gadā ir iegādājušies produktus vai pakalpojumus Latvijas e-komercijas interneta vietnēs, savukārt, 72 % aptaujāto ir iegādājušies preces vai pakalpojumu ārvalstu e-komercijas vietnēs.

“Redzam, ka lielākā daļa respondentu (72%) izmanto iepirkšanos interneta veikalos, jo tie vienmēr ir atvērti. Tāpat  daudzi iepērkas tieši interneta veikalos, jo uzskata, ka tajos ir labākas cenas nekā tradicionālajos veikalos (64%), ir vieglāk salīdzināt vairākus piedāvājumus, un ir plašāks akciju un īpašo piedāvājumu klāsts. Ne mazāk būtisks iemesls - iespēja iegādāties tās preces, kas respondenta dzīves vietā nav pieejamas,” skaidro  “Omniva” vadītājs Latvijā Gusts Muzikants.   

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir pieaudzis iedzīvotāju vecumā no 55 – 74 gadiem skaits, kuri izmanto Latvijas un ārzemju e-komercijas vietnes: ja 2018. gadā to bija 18%, tad 2023. gadā šis skaitlis ir pieaudzis līdz 24%.

 “Mēs labi apzināmies, cik būtiski izprast iedzīvotāju vajadzības un nodrošināt ērtu un ātru piegādi ne tikai Rīgā un lielajās pilsētās, bet arī mazpilsētās un ciematos. Tieši tāpēc šobrīd Omniva pakomātu skaits Latvijā ir sasniedzis 368, kas atrodas 133 apdzīvotās vietās,” uzsver Gusts Muzikants, akcentējot, ka nereti apdzīvotās vietās ar mazāku iedzīvotāju skaitu sūtījumu skaits uz pakomātiem ir tikpat liels kā atsevišķās lielajās pilsētās. “Redzam, ka to novērtē arī klienti – pētījuma rezultāti liecina, ka 88% respondentu  preces piegādei izvēlētos tieši Omniva pakomātus”.

Jautāti, kas motivētu viņus iepirkties e-komercijas vietnēs biežāk, 60% respondentu atzīst, ka tā būtu izdevīgāka cena interneta veikalā vienam un tam pašam zīmolam, atlaides, kuponi, akcijas (58%), kā arī zemākas piegādes izmaksas (48%).
 
Pētījumu "E-komercijas tirgus Latvijā 2023"  2023. gada 1. pusgadā veica “Gemius Latvija”, tajā piedalījās interneta lietotāji Latvijā vecumā no 18 - 74 gadiem.
 

Atpakaļ uz galveno jaunumu lapu

Jaunumu saraksts

Biznesa klients Ieiet
Privāts klients Ieiet

Dzirnieku iela 24, Mārupe, LV-2167, e-pasts: [email protected], Info +371 27042424